Hoe gevaarlijk is zwarte schimmel op je muren?

12-02-2022

Hoe gevaarlijk is zwarte schimmel op je muren?

Het slaat misschien binnen als een bom, maar Zwarte schimmel is gevaarlijk! Veel huishoudens in Nederland hebben last van zwarte schimmels in huis. Te herkennen aan zwarte spikkels op muren en plafonds en een muffe geur. Zwarte schimmels zijn ook onhygiënisch en schadelijk voor de gezondheid! Zwarte schimmels kunnen zowel mildere als ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Zeker als de schimmel langdurig in de woning aanwezig is. Het advies is dan ook om direct maatregelen te nemen zodra je zwarte schimmel ontdekt.

Wat is zwarte schimmel?

Zwarte schimmel is een levend organisme. Ze bestaan uit een rij van cellen die zich vermeerderen door het vormen van sporen. De schimmel zelf is niet gevaarlijk, zolang je ze maar niet opeet of aanraakt. De onzichtbare sporen die ze afscheiden zijn wel gevaarlijk, want deze zweven door de lucht en worden door bewoners ingeademd. Hierdoor ontstaan gezondheidsklachten. Die in de basis aan de luchtwegen zijn gerelateerd. Een langdurige blootstelling aan schimmels kunnen mildere en op den duur ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Hoe herken ik zwarte schimmel?

Schimmel kun je gelukkig vrij eenvoudig zien. Vooral zwarte schimmels zijn overduidelijk te zien. In de vorm van zwarte spikkels of grote donkere vlekken op muren en plafonds. Deze zwarte schimmels komen het vaakst voor in vochtige huizen. De badkamer en het toilet zijn ideale broedplekken voor de zwarte schimmel en in deze ruimtes komen ze ook het vaakst voor. Vooral als de douche of het toilet geen goede afzuiging heeft of niet goed geventileerd kan worden.

Welke klachten kan ik krijgen bij blootstelling aan zwarte schimmels?

Een zwarte schimmel op muur kunnen zoals geschreven gezondheidsklachten veroorzaken. Zowel milde klachten als ernstige medische aandoeningen. Brandende en jeukende ogen, een jeukende huid, huiduitslag, hoofdpijn en migraineaanvallen zijn duidelijke symptomen die door schimmels worden veroorzaakt. Maar ook ernstige gezondheidsklachten, zoals longklachten, astma, reuma en stress kunnen door schimmels worden veroorzaakt. Het is dus meer dan noodzakelijk dat schimmels direct worden verwijderd.

Hoe kan ik zwarte schimmel verwijderen?

Er zijn verschillende huishoudelijke middeltjes die je kunt gebruiken om schimmels te verwijderen. In een beginstadium is het behandelen van vlekken met een sopje of met soda in heet water al voldoende, maar bij hardnekkige schimmels heb je een speciale schimmelverwijderaar nodig. Die je bij vrijwel iedere supermarkt en bouwmarkt kunt kopen. Er zijn ook speciale verfsoorten die je kunt gebruiken om schimmels weinig kans te geven om zich in ruimtes, zoals de badkamer te vermeerderen. 

Kun je doodgaan door zwarte schimmels?

Een zwarte schimmel is in principe niet dodelijk, maar wel een veroorzaker van ernstige gezondheidsklachten. Zoals bijvoorbeeld astma, longontsteking en oververmoeidheid. Ook deze klachten zijn niet direct dodelijk, maar vooral mensen met een zwakker gestel kunnen aan bijvoorbeeld longontsteking overlijden. Zwarte schimmels zijn ook veroorzakers van stress en stress is weer een veroorzaker van hartproblemen. En hartproblemen kunnen in theorie fataal zijn. Dus het is noodzaak om direct actie te ondernemen wanneer je de zwarte schimmel in je huis ontdekt. Hetzij dat je zelf aan de slag gaat of je huurt een erkende specialist in om de schimmels deskundig te laten verwijderen.