Wat moet je wel of niet doen nadat je bent aangereden?

29-08-2022

Wat moet je wel of niet doen nadat je bent aangereden?

Betrokken raken bij een ongeluk is nooit fijn. Maar wat moet je precies wel en niet na doen een aanrijding? Je denkt er het liefste niet over na, maar gevaar zit in een klein hoekje. Hierom is het toch belangrijk om te weten waar je precies op moet letten als je in een aanrijding terecht komt. In dit artikel bespreken we wat je wel of niet moet doen nadat je bent aangereden.

Hoe ga je te werk na een aanrijding.

Een ongeluk kan op elk voertuig of zelf lopend voorkomen. Het liefste vermijd je een ongeluk te allen tijde maar als je toch in een ongeval terecht komt. Is het belangrijk om de contactgegevens van de andere persoon te verkrijgen. Dit kan door middel van een officiële schadeformulier als het gaat om een aanrijding met een auto, fiets, bus, of motor. In elk geval moeten beide partijen hun kant van het verhaal opschrijven en ondertekenen.

Geen schadeformulier bij de hand? Dan kun je gebruik maken van de schade-app. Deze kun je gemakkelijk installeren op de telefoon of tablet. Hiermee kun je de schade direct bij de verzekeraar aanmelden. De andere partij kan ook gebruik maken van de app.

Blessure als gevolg van een ongeluk.

Het is goed mogelijk dat je na een aanrijding een blessure op kunt lopen. Bij impact bij een auto-ongeluk kun je bijvoorbeeld een whiplash oplopen. Dit kan ervoor zorgen dat je langere tijd moet revalideren en hierdoor bijvoorbeeld niet in staat bent om te werken. Hierdoor kun je in aanmerking komen voor een schadevergoeding en smartengeld. Maar een verzekeraar zit hier natuurlijk niet op te wachten en probeert dit daarom zo goedkoop mogelijk af te handelen.

Wil je krijg waar je echt recht op hebt, is het verstandig om een whiplash advocaat in de hand te nemen. Deze nemen het contact met de verzekeraar over en zorgen ervoor dat een bedrag krijgt waar je daadwerkelijk recht op hebt. Dit is een simpel voorbeeld, maar het geldt natuurlijk voor andere veel voorkomende blessures. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, spierblessure of slaapproblemen. Ga voor een adviseur uit de buurt, bijvoorbeeld een letselschadebureau Utrecht

Wie zit er fout bij een ongeluk

Schets de situatie wie had er voorrang of wat ging er vooraf aan het ongeluk. Op welke manier had dit goed af kunnen lopen. Wie maakte er een fout of zag iets over het hoofd. Het is vaak een lastige discussie die wel gevoerd moet worden. Maar het is goed om te weten dat zelfs al zit je als voetganger of fietser fout je alsnog recht hebt op een vergoeding. Dit komt doordat een voetganger of fietser volgens de wet wordt gezien als een kwetsbare verkeersdeelnemer. Hierdoor heeft de fietser of voetganger altijd recht op een percentage van tenminste 50%.

Wees daarom altijd extra alert als bij het besturen van een auto als je te maken krijgt met fietsers of voetgangers. Het voorkomen van een ongeluk is altijd beter dan moeten vergoeden.