Aan de slag met klussen: gebruik jij kit of lijm?
Ga jij binnenkort klussen? Dan zal kit of lijm één van de materialen zijn die jij nodig bent tijdens het klussen. Er zijn enorm veel verschillende soorten lijmen en kitten verkrijgbaar. Lijm en kit wordt vaak op één hoop gegooid. Voor de mensen die weinig te maken hebben met klussen, is dit beide hetzelfde. Maar eigenlijk heb je te maken met twee verschillende dingen. Als onervaren klusser is het lastig om te bepalen wat jij nodig bent. Je weet amper het verschil tussen kit en lijm en moet daarnaast ook nog ontdekken welke kit- of lijmsoort geschikt is voor jouw klus. Wij helpen jou graag bij het maken van de juiste keuze. Lees snel verder en ontdek meer over kitten en lijmen.
Maak kennis met het verschil
Laten we beginnen bij het begin. Wat is het verschil tussen kit en lijm? Het verschil zit hem voor het grootste gedeelte in het gebruik. De kit wordt vaak gebruikt voor het dichten van naden en kieren. Op deze manier maak je het waterdicht of sluit je het om een andere reden goed af. In de badkamer is het bijvoorbeeld altijd van belang om kit te gebruiken. Indien er geen gebruik wordt gemaakt van kit, dan kan je lekkage veroorzaken. Tijdens het voegen van de badkamer wordt er vrijwel altijd gekozen voor siliconenkit. Het verschilt natuurlijk per klus welk kitsoort jij nodig bent.
Lijm gebruik je niet voor het afdichten van naden en kieren. Lijm is geschikt om twee materialen aan elkaar te bevestigen. De lijm heeft vaak ook wel een afsluitende werking, maar als het water of vocht dicht moet zijn, dan raden wij jou aan om gebruik te maken van kit. Welke lijm geschikt is voor jouw klus hangt af van de materialen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de gelijmde oppervlakten na verloop van tijd los gaan laten. Lijm hardt volledig uit, in tegenstelling tot kit.
Elasticiteit
Het grootste verschil tussen lijmen en kitten? De elasticiteiten. De naden en kieren die worden gedicht met kit, kunnen gaan werken. Door de elasticiteit van het kit, worden de naden en kieren niet beschadigd. Ook als het kit is opgedroogd, blijft het een elastische werking houden. Het lijm en kit daarentegen hard volledig uit. De oppervlakten raken op deze manier niet los, ook niet als je gaat trekken aan de materialen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de sterkte van de lijm. Tijdens het knutselen gebruik je vanzelfsprekend een andere lijm dan tijdens het klussen.
Ontdek siliconenkit
Het meeste gebruikte kitsoort tijdens een klus is siliconenkit. Het is een vocht en schimmelwerende kitsoort. Door de vochtwerende eigenschap is het siliconenkit perfect te gebruiken in de badkamer. Het kit komt in de badkamer hoogstwaarschijnlijk in aanraking met water. Doordat het vocht op het kit blijft zitten, kan er schimmel ontstaan. Bij het siliconenkit is dit niet het geval. Naast vochtwerend is het namelijk ook schimmelwerend. Ontdek het siliconenkit in jouw badkamer bij www.kittenenlijmen.nl.