Kies jij voor groen, of blijf je liever grijs? 

27-10-2018

Kies jij voor groen, of blijf je liever grijs? 

Groene energie of grijze energie: hét vraagstuk van deze eeuw. Bij de verschillende energieleveranciers beseffen ze dat voor 100%. Wij deden een kleine test. We vergeleken de verschillende energieleveranciers voor een huishouden van één persoon, in een gemeente met postcode 1234-AB, en kwamen op een totaal van maar liefst 91 energieleveranciers (gegevens op 26/10/2018). Hoe maak je daar in 's hemelsnaam een keuze uit?

 

Hoe kies jij je energieleverancier?

De toekomst is groen, dat staat vast. Als jij deze trend wilt volgen, kijk je ook best waar je energie vandaan komt. In de energievergelijker vermelden heel wat leveranciers duidelijk of ze groene of grijze energie aanbieden. Als je nog wat dieper gaat zoeken, en je neemt een kijkje op hun website, dan zie je ook waar precies de groene energie vandaan komt: wind, water, biomassa of de zon bijvoorbeeld. Het is voor energieproducenten en -verdelers een echt handelsmerk geworden om te vermelden waar ze hun energie halen. Tijdens onze zoektocht vonden we zelfs de term 'bosgecompenseerd gas'. We zijn gaan zoeken wat dat precies inhoudt. Het komt erop neer dat deze leveranciers bossen aanplanten om de CO2 uitstoot te compenseren. Dit is wel heel fijn, maar dergelijke energie hoort toch nog altijd bij de grijze soort, niet? Laten we in elk geval blij zijn dat er tenminste nagedacht wordt bij het produceren van energie en dat men oog heeft voor de schade die aan het milieu aangebracht wordt.

 

Duur of goedkoop... geen verschil?

In onze speurtocht naar de goedkoopste leverancier viel ons ook op dat de prijs onafhankelijk is van het al dan niet groen zijn. Zowel bij de duurdere als bij de goedkopere aanbieders van energie vonden we beide types van energie. Beweren dat groene energie duurder is, is dus een fabeltje als het om de prijs gaat? Wie zal het zeggen... Het bewijst wél dat je je niet moet laten afschrikken door groene energie. Groene energie is er al volop en heeft zijn plaats in de wereld verovert. De technologie rond groene energie ontwikkelt zich enorm. Groene energie zal nog heel wat jaren blijven bestaan. Het ligt nu ook volledig binnen jouw bereik. Wat kies jij: groen of grijs?