Kies jij zelf je energie, of laat je dit kiezen?

31-10-2018

Kies jij zelf je energie, of laat je dit kiezen?

Er komt een dag dat je je afvraagt of jij wel de goedkoopste energieleverancier hebt. En dan ga je energievergelijken. Met een paar muisklikken ben je binnen een paar minuten van leverancier veranderd. Maar als je dit écht goed wilt doen, ben je wel een tijdje bezig. Maar wees gerust: het loont de moeite. Wij geven jou hier alvast al een voorsmaakje van wat een goede zoektocht kan inhouden.

 

Waar gaan jouw Euro's naartoe?

Bij het energievergelijken merk je het al meteen: je geld dient niet alleen maar om je verbruikte energie te betalen. Je krijgt een paar termen te zien zoals: 

  • één jaar met vaste tarieven
  • vrij opzegbaar met variabele tarieven
  • drie jaar met vaste tarieven
  • X Euro cashback korting


Als je dan nog even verder kijkt, dan merk je ook dat de netbeheerkosten en de vaste leveringskosten enorm kunnen verschillen tussen de leveranciers. Voordat je overstapt naar een leverancier, is het toch wel aan te raden om al deze elementen eens goed naast elkaar te plaatsen.

 

Wie levert jouw energie?

Heel vroeger waren het gewoon de energieproducenten die rechtstreeks de energie aan de gezinnen leverden. Maar die tijd ligt al een heel stuk achter ons. Nu zijn er talloze verdelers die energie kopen van de producenten en die naar jou toe verdelen. Bij de ene zie je 'Groene stroom en gas', bij de andere dan weer 'Actie - groene stroom en gas'. Wil dit zeggen dat de laatste soms wel, en soms niet groene energie levert? En je merkt ook dat er een soort van 'verbruikersbonden' zijn ontstaan. Zij zijn niet de traditionele verdeler van gas of elektriciteit, maar het zijn verenigingen van gebruikers die samen energie aankopen. Daarnaast doen zij ook aan advies rond isolatie, verzekeringen en TV-aansluitingen, telefoon en internet. De wereld van het energie aankopen wordt echt een wereld apart. Het is één van de vele posten in ons leven waar we het zo goedkoop en zo milieuvriendelijk mogelijk willen doen. De kunst is deze twee optimaal met elkaar te combineren.