Nederlandse toptalenten in het buitenland

17-04-2019

Nederlandse toptalenten in het buitenland

De nodige Nederlandse voetbaltalenten hebben op jonge leeftijd Nederland verlaten voor een avontuur bij een Europese topclub. Vaak leidt een dergelijke overstap tot gefronste wenkbrauwen bij voetballiefhebbers. ‘Zonde van de carrière, ze komen er toch niet’, is een veelgehoord argument van tegenstanders van deze transfers. Maar hoe staat het ervoor met de huidige lichting Nederlandse talenten in het buitenland? Dat lees je in dit artikel.

Daishawn Redan

De 18-jarige Daishawn Redan maakte in 2017 de overstap van Ajax naar Chelsea. De spits wordt door de Londense clubs gezien als één van de grootste talenten in de jeugdopleiding. Hij doorliep al meerdere teams en scoort aan de lopende band. Redan werkt tegenwoordig hoofdzakelijk zijn wedstrijden af bij de beloften. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot de aanvaller zich mag melden in de wedstrijdselectie van de hoofdmacht van ‘The Blues’.

Joshua Zirkzee

In 2017 verliet de inmiddels 17-jarige Joshua Zirkzee de jeugdopleiding van Feyenoord om de overstap te maken naar Bayern München. Daar maakt de aanvaller momenteel indruk in het tweede elftal van de ‘Rekordmeister’. Afgelopen winter mocht Zirkzee met de eerste selectie mee op trainingskamp naar Qatar. In de zomerstap maakte Zirkzee zijn debuut en wist tegen PSG zelfs te scoren. Het is inmiddels niet meer de vraag óf maar wanneer Zirkzee zijn officiële debuut gaat maken voor de hoofdmacht van Bayern München.

Ki-Jana Hoever

Verdediger Ki-Jana Hoever schreef op 7 januari 2019 geschiedenis. Met zijn invalbeurt in het FA-cup duel tegen Wolverhampton Wanderers werd hij de jongste speler ooit voor Liverpool FC in het oudste voetbaltoernooi ter wereld. De voormalig Ajacied begon op de bank, maar kwam al in de zesde minuut in het veld voor de geblesseerde Dejan Lovren. Minuten maken in de Premier League en Champions League  voetballen lijken voor de jonge verdediger mooie doelen voor het volgende seizoen.

Xavi Simons

Xavi Simons werkt zijn trainingen af in FC Barcelona trainingspakken. Hij is pas 15 jaar, maar toch wordt hij gezien als één van de grootste talenten uit de opleiding van FC Barcelona. Hoewel de middenvelder uitkomt voor de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland, ligt de Spaanse voetbalbond op de loer. De zoon van voormalig prof Regillio Simons, is vrijwel ieder jaar aanvoerder van zijn team bij FC Barcelona.

Tahith Chong

Aanvaller Tahith Chong (19) stapte in 2017 over van Feyenoord naar Manchester United. Chong maakte inmiddels al zijn debuut in de FA Cup, Premier League en zelfs in de Champions League. Tien minuten voor tijd kwam hij in het veld tegen PSG en was hij van dichtbij getuige van de razendknappe comeback van Manchester United.