Bouwbedrijf beginnen? Deze 3 verzekeringen zijn belangrijk

25-01-2020

Bouwbedrijf beginnen? Deze 3 verzekeringen zijn belangrijk

Speel je al langere tijd met het idee om een eigen bouwbedrijf te beginnen? Dan vind je het nu mogelijk tijd om de daad bij het woord te voegen. Vergeet alleen niet dat je wel behoorlijk wat moet regelen voordat je van start kunt. Zo moet je jouw bedrijf bijvoorbeeld inschrijven bij de Kamer van Koophandel en moet je het juiste materieel inkopen. Hier houdt het niet bij op. Nee, want het is ook belangrijk om jouw bedrijf goed te verzekeren. Als ondernemer kun je tegenwoordig talloze verzekeringen afsluiten. Hierdoor weet je mogelijk niet welke jij wel en niet nodig hebt. Om jou een handje te helpen, zetten we hier 3 belangrijke verzekeringen voor een bouwbedrijf op een rijtje.

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Of je nu als zzp’er aan het werk gaat of personeel aanneemt, er kan altijd schade ontstaan tijdens het  werk. Als dit op de bouw gebeurt, kan dit extra nadelige gevolgen hebben. Zo kan er bijvoorbeeld schade ontstaan aan objecten in de buurt. De eigenaar van het object zal deze schade op jou verhalen. Ben je hier niet voor verzekerd? Dan dien je dit uit eigen zak te betalen.

Als beginnend bouwbedrijf zit je ongetwijfeld niet te wachten op dergelijke kosten. Daarom doe je er goed aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor jouw bouwbedrijf. Deze verzekering dekt jou tegen schade die door jou of jouw werknemer wordt aangericht tijdens het werk. Niet alleen de schade aan objecten wordt verzekerd, maar ook de schade aan personen en onroerend goed. Zelfs schade aan de spullen van een medewerker wordt vergoed met deze verzekering. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er zowel voor zzp’ers als voor mkb-bedrijven.

2. CAR-verzekering

Voor sommige bouwbedrijven biedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst. Toch zijn er ook bedrijven in de bouw voor wie deze verzekering niet ver genoeg gaat. Geldt dit ook voor jou? Overweeg dan om naast deze verzekering ook een CAR-verzekering af te sluiten CAR is de afkorting van Construction Allrisk. Deze verzekering dekt materiële schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen, wegen, bruggen en installaties. Het kan hierbij gaan om schade die ontstaat door brand, maar ook om schade als gevolg van storm of diefstal. Daarnaast dekt deze verzekering eveneens schade die ontstaat door een bouwfout, ontwerpfout of constructiefout.

Voor wat betreft een CAR-verzekering heb je vaak keuze uit twee verzekeringen. Zo kun je kiezen voor een doorlopende of een aflopende verzekering. Welke van deze verzekeringen het beste is voor jouw bouwbedrijf hangt af van het aantal bouwopdrachten, de bouwsom en de looptijd. Als je meerdere projecten per jaar hebt, kies je voor een doorlopende CAR-verzekering. Je dekt dan immers alle bouwprojecten in één keer en dat levert jou de nodige (financiële) voordelen op. Gaat het om een eenmalig project? Kies dan voor een aflopende CAR-verzekering.

3. Bestelautoverzekering

Als je een eigen bouwbedrijf start, koop je uiteraard ook een busje. Hiermee kun je namelijk makkelijk gereedschappen en goederen vervoeren naar de verschillende klussen die je aanneemt. Je moet deze bestelauto verzekeren. Dit kan op drie manieren: WA, WA Beperkt Casco en WA Casco. Kies je voor de WA-verzekering? Dan vergoedt de verzekeraar alleen schade aan anderen. Als je wilt dat ook schade aan jouw busje gedekt wordt, kies je voor WA Beperkt Casco. In dat geval wordt ook ruitschade, schade door diefstal en inbraak en brand-, storm- en natuurschade vergoed. Schade aan jouw bestelbus wordt niet vergoed. Wil je dit ook? Kies dan voor WA Casco.