Wat is Airsoft? De spelregels op een rijtje

08-09-2021

Wat is Airsoft? De spelregels op een rijtje

Airsoft is een sport die over is komen waaien uit Japan. In Nederland mag het sinds begin 2013 legaal gespeeld worden. Bij airsoft neem je het op tegen één of meerdere tegenstanders op een afgebakend terrein. Spelers maken gebruik van wapens. Uiteraard gaat het hierbij niet om echte wapens, maar om replica’s. Hiermee vuur je balletjes af op jouw tegenstander(s). Het schieten met wapens zorgt voor een kick, waardoor airsoft aan populariteit wint in Nederland. Lijkt het je wel wat om deze sport te beoefenen? Dan is het handig om eerst de spelregels te kennen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de belangrijkste spelregels voor Airsoft Nederland op een rijtje.

1. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn in Nederland

Wie denkt dat iedere inwoner van Nederland airsoft kan spelen, heeft het mis. Er hangt namelijk een minimumleeftijd aan deze sport. In Nederland moet je 18 jaar oud zijn om airsoft te spelen. Ben je nog geen 18, maar wil je alvast kennismaken met airsoft? Dan kun je op zoek gaan naar een open evenement in België. Deelnemen aan deze evenementen mag bij onze zuiderburen namelijk al vanaf 16 jaar.

2. Meld je aan bij de NABV

De leeftijd is niet de enige vereiste om legaal airsoft te mogen spelen in Nederland. Je moet namelijk ook lid zijn van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV). Alleen mensen die hier lid van zijn mogen een airsoft pistool in hun bezit hebben. Als je lid bent van de NABV, krijg je een pas in huis. Hiermee kun je aantonen dat je legaal in het bezit bent van het wapen. Heb je je ingeschreven, maar heb je de pas nog niet? Wacht dan met het kopen van een airsoft wapen tot je de pas in jouw bezit hebt.

3. Draag altijd een veiligheidsbril

Eén van de belangrijkste spelregels tijdens het beoefenen van airsoft is dat je te alleen tijde een veiligheidsbril moet dragen. Deze bril voorkomt namelijk dat een tegenstander jou in het oog kan schieten. Als je zo’n balletje in jouw oog krijgt, kan het slecht aflopen. Je kunt in het ergste geval blind worden. Zet je bril alleen af in de zogeheten ‘safetyzone’ en nooit in het speelveld. Vind je het dragen van een bril niet prettig? Dan kun je ook voor een masker kiezen. Met een masker bescherm je niet alleen jouw ogen, maar ook de rest van jouw gezicht.

4. Schiet niet van dichtbij op iemand

Een airsoft wapen vuurt de balletjes op grote snelheid af. Hierdoor kan het flink pijn doen als iemand van dichtbij een balletje op jou afvuurt. Daarom is het meestal niet toegestaan om binnen een afstand van 5 meter op iemand te schieten. Om toch iemand uit te schakelen binnen deze afstand, dien je vaak iets als ‘pang’ te roepen. Hierdoor weet de tegenstander dat hij uitgeschakeld is, maar houdt hij geen pijnlijk gevoel over aan de uitschakeling.

5. Speel alleen met goedgekeurde wapens

Airsoft wordt gespeeld met replica’s. Deze dien je zelf aan te schaffen. Omdat de sport steeds populairder wordt, kun je op meer plekken terecht voor airsoft wapens. Zo kom je talloze websites tegen waar je allerlei airsoft benodigdheden kunt kopen. Voordat je een wapen koopt, raden wij je aan je te verdiepen in de eisen. Zo geldt er bijvoorbeeld een maximale hoeveelheid Joule. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de balletjes die je af mag vuren met het wapen. Houd dit daarom in jouw achterhoofd bij het kopen van airsoft wapens.