Geen last van droogte dankzij de beregeningspomp

8-12-2021

Geen last van droogte dankzij de beregeningspomp

De zomers worden steeds langer en droger. Dat betekent ook dat de grond van onze tuinen droger wordt. En wat te denken van de akkers en weilanden? Ook deze worden aangetast door de droogte. Steeds vaker moeten we daarom de planten in onze tuin extra bewateren en dienen akkers en weilanden besproeid te worden. Een goede beregeningspomp is dan ook eigenlijk onmisbaar. 

Wat is een beregeningspomp?

Een beregeningspomp wordt speciaal voor het beregenen van tuinen en weilanden of akkers gebruikt. Met behulp van deze pomp zorg je ervoor dat jouw tuin, akker of weiland over voldoende water beschikt. De beregeningspomp is een waterpomp die water haalt uit een bron of uit een nabijgelegen sloot, meer of kanaal. De pomp is zelfaanzuigend, wat betekent dat de pomp het water zelf uit de bron aanzuigt en vervolgens onder grote druk naar de sproeiers of sprinklers wordt gestuurd.

De voordelen van een beregeningspomp

Een beregeningspomp kent veel voordelen. Dankzij de beregeningspomp zorg je ervoor dat jouw tuin altijd over voldoende water beschikt, zonder dat jij daarvoor erg arbeidsintensief hoeft te werken. Waar je anders met gieters en de tuinslang in de weer moet, is dat met deze pomp niet nodig. Daarnaast kun je de beregeningspomp aansluiten op verschillende waterbronnen. Denk bijvoorbeeld aan een sloot of kanaal, maar ook kun je de pomp aansluiten op grondwater of een waterleiding.

Verschillende soorten te koop

Wanneer je van plan bent een beregeningspomp aan te schaffen, kom je er al snel achter dat de keuze enorm is. Ten eerste wordt er onderscheid gemaakt tussen beregeningspompen met een brandstofmoter, zelfaanzuigende beregeningspompen en centrifugaalpompen. De pompen met een brandstofmotor werken op benzine. De zelfaanzuigende zijn multifunctioneel en anders dan een centrifugaalpomp vormen luchtbellen in het water geen probleem. Daarnaast zijn er verschillen in opvoerhoogte, aanzuigdiepte en pompcapaciteit.  Wanneer je van plan bent een beregeningspomp aan te schaffen, kun je je het beste eerst goed laten informeren, zodat je de pomp koopt die het beste bij jouw situatie past.  

Hoe werkt de pomp?

Een beregeningspomp bestaat uit twee delen: de motor en het pomphuis. Een zelfaanzuigende beregeningspomp werkt op stroom. In het pomphuis vind je de waaier, een draaiende schijf met schoepen, de aanzuigaansluiting en de persaansluiting. De waaier zorgt ervoor dat via aanzuigaansluiting het water wordt aangezogen en onder hoge druk naar de persaansluiting gebracht. Via deze aansluiting verlaat het water de pomp en wordt de tuin besproeid.